Op bezoek bij Vrijetijdsclub Adora - 15 juni 2024

(Door Truus Wagenaar)

Op zaterdagmiddag 15 juni ben ik te gast bij vrijetijdsclub Adora. Deze club is in 1971 door ouders van kinderen met een beperking in Berlicum-Middelrode opgericht om zo de ouders te verlichten in hun zorg maar ook om mensen met een beperking een eigen club te geven.

Elke veertien dagen komen op zaterdagmiddag van 13.00- 16.00 uur de 22 leden naar de Moerkoal om daar met elkaar of in groepjes bezig te zijn.

De begeleiding bestaat uit 10 vrijwilligers waar van er elke zaterdag minimaal 7 aanwezig zijn. Een van de vrijwilligers is er al 40 jaar een andere 32 jaar. De anderen al 20 jaar, dus een erg trouwe groep vrijwilligers die al zoveel jaren elke veertien dagen een fijne clubmiddag verzorgen. De samenstelling van de groep bestaat uit mensen geboren in Berlicum-Middelrode maar nu elders wonen en uit mensen van elders die nu in Berlicum wonen onder andere bij Buiten Gewoon en op enkele plaatsen meer in Berlicum.

Vanmiddag kom ik tegen half drie in de zaal bij de Moerkoal en zijn ze met z'n allen een potje koersbal aan het spelen. Daarna is het tijd voor thee en koffie maar eerst moet er gezongen worden want Marjolein wordt 43 jaar. Met bewondering kijk ik naar de vrijwilligers en de grote groep. Tijdens de pauze raak ik in gesprek met Ine en Eveline, zij vertellen welke activiteiten ze zoal doen op een zaterdagmiddag.

Sinterklaas en Kerst, Carnaval naar de Hooghei, kleuren, modeshow waarvoor ze zelf kleren mochten kopen, op het schoolplein korfbal spelen en Bingo. Dus eigenlijk teveel om op te noemen.

Na de pauze gaan ze weer in een kring met een groot speeldoek waarop 4 ballen liggen die ze moeten proberen naar elkaar toe te spelen. Heel fanatiek en met plezier zijn ze daar mee bezig tot dat de eerste taxi komt en het weer tijd is om naar huis te gaan.

Tijdens dit spel heb ik een praatje met Moniek een van de vrijwilligers. Moniek is ook al 20 jaar vrijwilliger. Op mijn vraag "hoe ben je bij deze club met mensen met een beperking in aanraking gekomen"? vertelt ze dat haar ouders jaren geleden ook vrijwilliger waren bij deze club en dat ze samen met een nichtje toen ze 21 jaar was zich als vrijwilliger heeft aangemeld. 

En dan wordt het zaterdag 29 juni, de allerlaatste bijeenkomst van Adora. De club gaat na 53 jaar stoppen. De reden is, vrijwilligers gaan stoppen vanwege drukke werkzaamheden in gezin en werk en er zijn geen nieuwe vrijwilligers.

De leden worden steeds ouder en daardoor de zorgtaken te groot.. Voor de leden en vrijwilligers zal dat best een dingetje zijn. Maar ze mogen terug kijken op een lange periode waarin de vrijwilligers de leden elke veertien dagen een fijne ontspannen middag hebben bezorgd.

Dus is op zaterdag 29 juni de laatste clubdag en dit wordt een feestdag met familie en aan het eind van de middag zwaaien ze Adora gedag zoals te zien is op het feestprogramma.