Dorpshuis De Moerkoal - Jaarverslag 2023

(Door Mayke van Gaal)

In juni 2024 hebben wij ons jaarverslag 2023 met de gemeente gedeeld. Wij zijn trots op hoe wij de Moerkoal laten draaien. Trots op alle vrijwilligers, gastvrouwen en het bestuur, maar natuurlijk ook op de gebruikers en bezoekers. Het was een geweldig 2023.

Middelrode, augustus 2024
Bestuur, gastvrouwen en vrijwilligers Dorpshuis De Moerkoal

Visie/Missie

De kern van ons beleid is maatschappelijk relevant bezig zijn op een ondernemende wijze. De leefbaarheid van kern Middelrode en velen in Berlicum staat daarin centraal. Het is een dynamisch geheel en wordt gevoed door onze directe omgeving en actoren. Het bestuur staat gemiddeld eens per jaar stil bij onze beleidsvoornemens. Terugkijkend en vooral vooruit kijkend worden nieuwe accenten gelegd of eerdere voornemens geactualiseerd. Dit in aansluiting op het in algemene zin alert zijn op algemene trends en ontwikkelingen. Hiermee wordt getracht datgene wat op “ons” afkomt wat meer naar ons toe te halen. Aldus kan de basis ontstaan voor tijdige sturing. We zijn financieel gezond en zijn trots op onze gastvrouwen, vrijwilligers en gebruikers.

Organisatie

Het bestuur bestaat uit 6 leden. Drie in de leeftijd van 30 t/m 45 en drie 65 t/m 73. Voor totaal ca 1,7 fte zijn contracten met onze gastvrouwen gesloten. Er zijn ca 70 vrijwilligers actief. Allen voor een of meer thema’s. Per thema is er een contactpersoon die de inzet op dat thema regelt en zorgt dat de capaciteit toereikend blijft. Voor binding en waardering wordt jaarlijks een kerstbijeenkomst gehouden, kerstattenties gegeven en een BBQ georganiseerd samen met de partners.

Maatschappelijke activiteiten

Bij de start van het jaar speelde de energie crisis nog parten. Op initiatief van de gemeente Sint-Michielsgestel zijn in het bijzonder bewoners die last hadden van de energiekosten, uitgenodigd om gebruik te maken van de dorpshuizen zoals de huiskamer van de Moerkoal. Naast gratis koffie voor iedereen was er op dinsdag en vrijdag eind van de middag een gratis warme maaltijd. Dit initiatief heeft ons geïnspireerd om het voor de rest van het jaar tegen een kleine vergoeding te blijven verzorgen. Ook zijn wederom de alom bekende activiteiten georganiseerd te weten: Repaircafé – afgelopen jaar 100 ste x, Dorpstafel 1 vrijdagmorgen in de maand , Kaartclub 2 x per week, Eetpunt – afgelopen jaar 100 ste x en activiteiten groep elke dinsdag.

Keezenavonden

In de ‘winter’maanden 1 x in de maand op woensdag een Keezenavond. Mensen schrijven zich vooraf in via de site of mail. Gemiddelde opkomst 12 – 16 deelnemers. Deelname kost euro 2,50 en hiervoor krijgen ze een hapje en wordt er een prijsje voor de winnaars gekocht. Drankjes zijn voor eigen rekening. Altijd een heel gezellige avond die met 1 vrijwilliger naast de vaste gastvrouw achter de bar te regelen is.

Kinderkledingruilbeurs (18 maart & 28 oktober) en Dameskledingruilbeurs (zaterdag 6 mei)

Er wordt kleding ingeleverd in de ochtend en ze krijgen dan een tegoedbon om kleding uit te zoeken in de middag. Tijdens het inleveren leggen vrijwilligers de kleding op maat gesorteerd op tafels in de zaal. ’s Middags komen ze uitzoeken en wordt er kleding gepast en ‘geshopt’. Een heel gezellige bedoeling waar ongeveer 6 vrijwilligers actief zijn de hele dag. Er komen gemiddeld 45 mensen op af en de activiteit is aan het groeien. De bekendheid begint toe te slaan. Overige kleding gaat naar een goed doel. 

Muziek op het Plein met TOG, Ons Muziekske en Liederentafel (zondag 25 juni middag)

Afwisselend programma met 3 muziekgroepen. Buiten op het terras met aansluitend de Beukbank. Mooi weer gehad wat zorgde voor vele gasten. Op -en afbouw met een paar vrijwilligers en tijdens de muziek gastvrouwen en horecavrijwilligers die samen als team zorgden dat niemand wat te kort kwam. 

Carnavalsmiddag (vrijdag 17 februari) en Pietenmiddag (vrijdag 24 november)

Werkgroep activiteiten bereidt deze middagen voor. Kinderkaart (3 euro) waar de kinderen mee rond kunnen lopen en zelf drinken bestellen, wat lekkers en activiteiten kunnen doen. Denk aan pietenparcours, knutselen en dansen. Ook hier een topteam van vrijwilligers ism met de gastvrouwen. Bij deze middagen zetten we ook jeugd in om ons te helpen. Jong geleerd ….

Pubquiz 12 teams, dus volle bak in de foyer

Werkgroep activiteiten heeft de quiz voorbereid en gepresenteerd (digibord). Deelname 10 euro per team waarvoor een beker gekocht is en een bedankje voor iemand waarvan wij input voor de quiz hebben gekregen. Avond zelf 1 vaste kracht achter de bar met hulp van vrijwilligers. Ook was er een hapjesplank te bestellen. Superavond geweest en er komt zeker vervolg.

Pleinfeest met De Driezeeg (zondagmiddag 27 augustus)

Op het Beukplein met ‘Say Keys’ hebben wij voor het eerst het Pleinfeest georganiseerd. 2 barren, bartafels met parasols en veel vrijwilligers bij de op-afbouw en tijdens het feest. Moment was niet handig i.v.m. formule 1 en Solexrace, maar de sfeer was geweldig ondanks de vele regen. In 2024 weer!

Kerstmarkt met De parochie en De Driezeeg

Beukplein gevuld met vele kramen, muziek en gezelligheid. Kerk geopend voor Kerstverhaal, Kerststal en muziek. Rondlopende kerstman. Druk bezochte markt. Zelf kraam met verkoop drinken en kraam met snoepverkoop voor de kids. Deze activiteit is ongeveer kostendekkend. Onder andere inhuur kramen, podiumwagen, pr, geluidsman tegenover verhuur kramen. Ook hier weer op/afbouw en hulp bijna allemaal vrijwilligers.

After Summer Party (zaterdag 21 oktober)

Organisatie samen met 4 jongeren uit het dorp. Budget gekregen van gemeente (wijkmakelaar). Iets moois neergezet, niet heel druk bezocht (40 jongeren), maar bekendheid moet groeien. Ook deze activiteit alleen met vrijwilligers/werkgroep georganiseerd. Ook was er een frietkraam waar de jongeren wat konden bestellen. Dit willen we jaarlijks blijven organiseren, andere thema’s.

Zingen onder de Boom met 't Kumt Vaneiges (vrijdagavond 14 juli)

Al jaren vaste prik in juli op ons gezellige terras. Prachtig weer en vele bezoekers. Veel blije bezoekers die echt even een avondje uit zijn in eigen dorp. Bediening/horeca ook weer bestaande uit vrijwilligers samen met gastvrouwen. Klaarzetten van de tafels/stoelen/terras ism onze sjouwploeg.

Bloemenworkshops (22 maart, 10 mei, 13 oktober en 14 december)

Paas-, Moederdag, ouder/kind -en Kerststuk gemaakt samen met Cynthia’s bloemencreaties. In de foyer met max 12 deelnemers. Arrangement is workshop inclusief koffie/thee, hapje en 1 drankje. Lekker kneuterig, gezellige klets en met een mooi bloemwerk naar huis. Deze workshops worden gedraaid met 2 of 3 vrijwilligers.

VrijMiBo (vrijdag 5 mei)

Het idee was terras open en gezellig borrelen met buurtgenoten, terwijl de kids aan het spelen zijn. Helaas regenachtige middag dus het werd borrelen in de foyer en de combizaal ging open voor de kinderen. Spelletjes, tafeltennistafel en knutselen. Er waren ongeveer 40 gasten dus voor een gewone vrijdagmiddag een leuke extra activiteit en inkomsten met weinig inspanning vooraf.

Wandelen met Arie
 
Elke dinsdagmorgen loopt Arie een ronde van ongeveer 5 km en kunnen mensen aansluiten. Daarna een bakkie koffie/thee. Lekker even naar buiten en actief, daarnaast ook weer wat bijkletsen en nieuwe mensen leren kennen. 

NL-Doet (vrijdag 11 maart)

Achterzaal opgeknapt met een nieuwe kleur op de kastenwand en muren. Verder oa de boeiborden en veel ramen schoongemaakt. Dian zorgde voor versnaperingen tussendoor, zodat de aanwezige vrijwilligers goed verwend werden.