Gesprek met Samen van Start

(Door Mayke van Gaal) 

Op vrijdag 3 februari heb ik samen met Ibrahim, Annegien en Angela gezellig gekletst en ontdekt wie ze zijn en wat ze allemaal doen. Je kent ze vast wel, want wekelijks zijn ze in Dorpshuis de Moerkoal te vinden. Als je op hun site kijkt, vind je de volgende informatie: Dagbesteding Samen van Start is voor (jong)volwassenen met een beperking.
Ze leren en werken samen in een omgeving waarin ze servicegericht en dienstverlenend bezig zijn. Er is aandacht en ruimte voor elkaar, wie je ook bent. In een veilige ruimte ontdekken en leren ze hun talenten in te zetten.

Ook zoeken ze verbinding met de gemeenschap en dat kan natuurlijk niet beter dan in een dorpshuis.

Ibrahim, ook wel Ieb genoemd is 21 jaar en woont in Boxtel samen met zijn ouders, broer en 2 zussen. Ze hebben geen huisdieren. Hij slaapt op de zolderkamer. Hij is ook Oom Ibrahim en daar is hij trots op. Hij houdt van gamen op de Playstation en computer. Vooral Fortniten is een favoriet. Ook kijkt hij graag TV en naar You Tube filmpjes. Thuis kokkerelt hij graag mee in de keuken met het bereiden van gevulde kip en tosti’s. Behalve het opruimen na het koken, dat vindt Ieb wat minder om te doen. Hij voetbalt bij ODC in het G-team. Aanvallen, middenveld en soms keepen. Soms spelen ze 10 tegen 10 en soms 9 tegen 9. Hij leest weleens strips zoals Donald Ducks. Kaartspelletjes zoals UNO, pesten, Skipbo doet hij best graag aan mee. Soms hangt hij ook wat rond met wat vrienden. Beetje kletsen, chillen en dan kopen ze wat lekkers. Bij Samen van Start komt hij vooral na de ochtend los. In de ochtend hoef je niet veel van hem te verwachten.

Annegien wordt ook wel Giennie genoemd. Ze is 40 jaar jong en woont in Rosmalen. Daar heeft ze een eigen appartement en regelt ze veel zelfstandig. Ze kookt soms zelf iets zoals soep, rijst of pasta of ze warmt iets op wat ze van haar ouders krijgt. Haar ouders wonen vlakbij. Ze heeft 1 broer en die woont in Laren. Ze is ook tante Annegien. Ze heeft een neefje en een nichtje. Af en toe gaat ze zelf naar het centrum. Ze woont namelijk achter de winkels, vlakbij het station. 

Het is een sportieve en actieve dame. Ze doet aan fitness onder begeleiding om te werken aan haar spierkracht en evenwicht. Annegien is visueel beperkt, maar dit beperkt haar zeker niet in wat ze allemaal doet. Naast fitness gaat ze ook graag paardrijden bij de manege. Ze krijgt les in een groep van 10 personen, vooral meiden. Ze richten zich dan onder andere op dressuur. Ze heeft ook een wedstrijd gereden. Volte in galop, waarbij ze tijdens de route oefeningen moest doen. Het is erg fijn om de paarden te mogen borstelen en verzorgen.

Op TV kijkt ze graag naar Married at first sight en Wie is de Mol. Hiervoor heeft ze een app op haar telefoon die de details overbrengt via de app. Stel je eens voor dat je naar een aflevering kijkt en je weet niet wat voor emotie een gezicht laat zien wat wel heel belangrijk is om bepaalde reacties te begrijpen. Daarnaast luistert ze naar luisterboeken zoals Harry Potter en Scandinavische thrillers. In Drunen is ze ook nog actief met keramieken (maken van potjes) bij Het Pieck. De taxi brengt haar heen en terug dus ook dit doet ze helemaal zelfstandig. Tot slot is het leuk om te schrijven dat ze bij de ‘BlindeKippenClub’ hoort. Een appgroep met meiden met ook een visuele beperking.

Toen ik benieuwd was naar een bijzondere herinnering van de dagen dat ze in de Moerkoal zijn waar ze nog met een glimlach aan terug moeten denken, viel het niet mee hier antwoord op te geven. Toch lukte het ze na wat voorbeelden en tijd om even na te mogen denken. Annegien vertelde lachend over de mond van de stofzuiger die er ondersteboven op zat en dat ze niet in de gaten had dat het zo niet werkte. Al haar werk was voor niks en ze kon het nog een keer doen. Ieb is vooral fan van alles waar je spierballen voor nodig hebt. Laat hem maar tafels en stoelen sjouwen. Liefst wel pas na de middag…. Hij heeft wel echt een hekel aan stofzuigen. Annegien is het liefst bezig in de keuken/horeca. 

Met elkaar vinden ze het heel leuk om contact te hebben met de bezoekers van de Moerkoal. Er is een dame die er regelmatig bij komt zitten voor een praatje. Ook hebben ze vaak interactie met de biljarters. Vrijdagochtend is het markt op het Beukplein en daar kennen ze Ibrahim en Annegien ook. Ze maken een praatje en krijgen wat lekkers. Soms pakken ze de auto om een boodschap te doen of maken ze een wandeling in de omgeving.

Wat was het een leuk gesprek met Samen van Start. Helaas zonder Daniëlle, want die was aan het genieten van de zon tijdens haar welverdiende vakantie. We waren zo een uur verder en ik had niet het idee dat we al uitgepraat waren. Gelukkig loop ik ze met regelmaat tegen het lijf als ik na een wandeling nog even een bakje koffie drink in de foyer of iets te bespreken heb met Dian.