Op woensdagmiddag 29 maart had ik een date met Toon Verhagen. 1 van de vrijwilligers van het repaircafé. Toon is geboren in Middelrode op de Achterweg en heeft 2 broers, Theo en Hans. Hij is inmiddels opa van 4 kleinkinderen. 7 jaar geleden is hij gestopt met werken en hij vindt het leuk om een pot te rikken of tokken met zijn vrienden. Al een hele tijd is hij actief in de Moerkoal.
Het begon ooit vanwege vogelvereniging ‘De Nachtegaal’. In 1987 moesten ze een andere locatie zoeken, aangezien ze weg moesten uit de kroeg waar ze gehuisvest waren. Bij de Moerkoal zijn ze toen “Met ons kont in de boter gevallen’ vertelde Toon. In 2000 werd hij voorzitter van de vereniging en hij zal ‘levenslang’ bestuurslid zijn verwacht hij. De vereniging telde ooit 65 leden, maar nu is het aantal al een tijdje rond de 50.
Toen de Moerkoal ging verbouwen vanwege de judovereniging raakte hij betrokken als vrijwilliger van het dorpshuis. Vooral op elektragebied was hij actief en verder allerlei hand -en spandiensten. Mits hij tijd had. Dit is nu nog steeds zo. Tegenwoordig helpt hij met zalen zetten en allerlei klussen. Ook heeft hij meegeholpen met de opbouw/inrichting van de ontruimingsinstallatie van de brandweer. Naast helpen bij de Moerkoal is hij ook actief voor de Goede Doelen Week, zwerfafvalactie vanuit de gemeente, brengt hij de Brug rond met een groepje …. Hij zit niet stil.
Bij het repaircafé geven ze apparaten een 2de kans (duurzaamheid), want we leven eigenlijk in een weggooimaatschappij. Elke eerste vrijdag van de maand kun je binnenlopen vanaf 09.30 uur. In het begin brachten de vrijwilligers vaak gereedschap van huis mee. Door subsidie en de Lions Club hebben ze inmiddels gereedschap verzameld. Als er onderdelen nodig zijn voor de reparatie moet je deze zelf kopen. Het repaircafé geeft waar mogelijk wel advies.
Als iets gerepareerd is, mag je een vrijwillige bijdrage geven. In weekblad De Brug wordt maandelijks het moment aangekondigd. Op de dag zelf zijn er tussen de 10 en 15 vrijwilligers actief in de Köllekezaal. Soms zijn ze met 4 of 5 personen met een project bezig. Ze vullen elkaar aan met de kennis die ze hebben, maar er wordt vooral ook veel gelachen. Het is een heel sociaal gebeuren. Ook komen er leerlingen van basisschool Herman Jozef. Zij leren met het juiste gereedschap apparaten te demonteren. Je kunt ook terecht voor het herstellen van kleding. Er zijn hierin nu 3 dames actief, maar daar zouden er best nog 1 of 2 bij kunnen. Dus ben of ken jij een naaister, dan is deze van harte welkom eens te komen aanschouwen om te kijken of het iets is. Ook zijn ze op zoek naar elektronicamensen.
Toen ik vroeg aan Toon of hij een bijzondere herinnering heeft aan iets wat met het repaircafé te maken heeft, kwam er een glimlach op zijn gezicht. Ze waren ooit bezig om een stofzuiger te repareren met een paar man, maar ze kregen het niet voor elkaar. Laatste poging knipten ze er iets uit, maar toen ze hem weer in het stopcontact deden kwam er alleen maar rook uit! Doorgebrand…. Gelukkig snel de stekker eruit kunnen halen en het brandalarm ging niet af.
In 2014 is het repaircafé gestart in de Moerkoal en buiten de Coronajaren hebben ze elke maand gedraaid. Een leuk feitje is dat dit jaar de 100ste x zal zijn, want op dit moment hebben ze samen al 97 x een repaircafé georganiseerd. Goede reden om er die keer een repairfeestje van