8ste jaar Liederentafel van start..!!
(September 2023 - Door Mayke van Gaal)

Aan tafel met Hanny, Riek, Ria en Philip van Liederentafel ‘Iets gewoons’

Afgelopen 22 september ging voor de liederentafel het 8ste jaar van start. De oprichting was in april 2016 en hun eerste optreden in september dat jaar. Vanaf het begin is er al een groep van meer dan 10 mensen die er altijd bij zijn geweest. Tijd om ze te interviewen voor de nieuwsbrief. Dit deed ik terwijl 4 leden nieuwe liedjes in de boeken aan het steken waren.
 
Hanny van der Aa komt uit Berlicum en ze is gevraagd toen ze bij het koor Hoge Noot zat. Zingt heel graag en gaat met veel plezier naar repetitieavonden en optredens. 

Ria Lamers komt uit Heeswijk. Zij zingt en is de regelaar. Denk aan het opzetten van setlijsten, liedjes typen, persberichten schrijven, overleg momenten plannen, BuMa meldingen, flyers ophangen, optredens regelen, zingen en contact met groepen zoals de Zonnebloem, Wereldwinkel en Carnaval als ze hiervoor benaderd worden. 

Dirigent Philip Visser woont samen met Ria. Deze 2 regelen alles betreft liedjes, muziek zoeken, bladmuziek. Hij probeert alles in goede banen te leiden bij het oefenen, want er wordt tussendoor niet alleen gezongen, maar ook gesproken. Soms moet hij ze tot de orde roepen. Philip zingt ook mee, soms zelfs solo. 

Riek van Gaalen komt uit Berlicum. Ze was in Den Durpsherd toen ze werd gevraagd voor de start van de liederentafel begin 2016. Ze zingt mee en helpt waar nodig. Bijvoorbeeld met het ophangen van de flyers en de zaal klaarzetten in de ochtend.
 
De liederentafel is destijds gestart met een kleine groep en met de jaren gegroeid, maar de laatste jaren helaas wat gekrompen. Het ontstaan van de naam gebeurde tijdens het noemen van opties. Er werd aangegeven dat er ‘iets gewoons’ genoemd moest worden, omdat er te veel ‘niet geschikte’ namen naar voren kwamen. Daar is dus de keus op gevallen uiteindelijk. 

Graag zouden ze er nu een paar mannen bij hebben – bas en tenor. Daarnaast zijn ze op zoek naar een vrouwelijke sopraan, want momenteel hebben ze er 2. In het koor zitten 5 zingende mannen. Ook hebben ze een accordeonist, drummer en keyboardspeler. Een zeer gevarieerd stel dus bij elkaar. Tijdens een optreden zijn ze inclusief muzikanten met 16 koorleden actief. Elke donderdag oefent het koor (3 x met accordeon/drummer en 1 x met keyboard begeleiding). In de periode van Kerst en Carnaval passen ze de nummers een beetje aan gekeken naar de periode. 

Als gasten binnenkomen betalen ze 2 euro. Om 19.00 uur gaat de zaal open, 19.30 start de eerste sessie en het duurt tot ongeveer 22.30 uur. Alle gasten gaan lekker aan tafel zitten en krijgen een liederenboek. In het liederenboek zitten 160 nummers! Er mag meegezongen worden, maar je mag ook komen luisteren. Tijdens de avond komen ze 3 x langs met een hapje, maar de drankjes zijn voor eigen rekening. De liederentafel speelt 3 x een sessie van 45 minuten met een kwartier pauze er tussen. Er wordt af en toe ook gedanst. 

In het begin kwamen er ooit bijna 100 gasten. Tegenwoordig zijn dit er rond de 50 (na de Corona). Het is altijd op de 3de vrijdag van de maand, soms is er een uitzondering. Heel speciaal is het dat er gasten uit Rossum, Kerkdriel, Vught en Den Bosch naar Middelrode komen voor deze avond. Soms worden er ook nummers aangevraagd. Elke maand voegen ze nieuwe liedjes toe of worden er nummers uitgegooid. Zo blijft het voor de gasten en de koorleden een afwisselend aanbod. Ze beschikken over 82 liederenboeken.

Er is recent een video gemaakt van het optreden van De Liederentafel en gepubliceerd op de Facebookpagina van Dorpshuis De Moerkoal. Als je die wilt bekijken, klik dan op de volgende  link: https://www.facebook.com/liederentafel/videos/992008401857641

Mayke van Gaal