Historische Vereninging Berlicum Middelrode 
(Door Mayke van Gaal)

Het heden kun je niet snappen als je niet weet wat er in het verleden is gebeurd.

Pas heb ik een gesprek gehad met Riet Wesel – van Grinsven van HVBM * Historische Vereniging Berlicum Middelrode. Deze vereniging huurt een ruimte in dorpshuis de Moerkoal. 

Voorheen zaten ze bij Tibosch en sinds oktober 2002 huren ze de ruimte boven het Kölleke. Eerst 2 ruimtes, maar toen de subsidiering vanuit de gemeente weg viel, zijn ze teruggegaan naar 1. 

De actieve leden van de vereniging inventariseren alle materialen die ze ontvangen, kijken naar wat ze dubbel hebben en ze ruimen en schonen alles met regelmaat op. Ze zijn niet bezig met het digitaliseren van alles. Dit komt vooral door de populatie van de leden, want de gemiddelde leeftijd ligt hoger. Daarnaast hebben ze hiervoor apparatuur, materiaal en vooral menskracht nodig. Zo beschikken ze over vele oude films & fragmenten. Deze worden door BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum) opgevraagd om te digitaliseren en dan ontvangen ze deze digitaal retour. In dit geval is het geven en nemen. Het archief komt aan materiaal en de vereniging heeft het dan digitaal. Meerdere heemkundekringen en ook particulieren werken hieraan mee.

Riet wijst mij in de ruimte op 3 planken vol met mappen gevuld met foto’s. Ze zijn nu bezig om deze te rubriceren op onderwerp zoals personen, gebouwen en gebruiken. Een tijdrovende klus. Ook maken ze boeken en geven deze uit. ‘Huizen en bewoners’, ‘75 jaar Theresiaschool’ en ‘Emigrantenboek’ zijn enkele titels. Bij de plaatselijke boekhandel zijn deze te koop, maar je kunt ook contact opnemen met de vereniging. Het is ook mogelijk lid te worden van HVBM en het tijdschrift Aachterum te ontvangen. Deze komt 3 x per jaar uit. Hierin staan artikelen (vaak met foto’s) over historische, plaatselijke onderwerpen. Als je naar het logo van de vereniging kijkt, dan zie je de Beer ‘achterom’ naar het verleden kijken. Een leuk weetje is dat elke donderdag een vrouw van boven de 80 jaar oud uit Schijndel komt om aan de slag te gaan met alle bidprentjes. Jij kunt ook aan de slag met het doorpluizen van al het historische materiaal. Heb jij geschiedkundige nieuwsgierigheid, dan ben je van harte welkom.

De vereniging is dringend verlegen om nieuwe leden. Welke tijd je ook beschikbaar hebt of bent. Het zou bijvoorbeeld fantastisch zijn als ze iemand vinden die de vernieuwde website 1 x per maand voorziet van nieuwe info. Dit kan vanuit huis en de input komt vanuit de actieve leden. Ook zou het mooi zijn om met meer leden langs de deuren te kunnen als ze werken aan een ‘Huizen en bewoners’ boek. Dit is een tijdsintensief project. Ze gaan namelijk eerst langs de deuren om met bewoners in gesprek te gaan. Hebben zij beeldmateriaal, verhalen en info over het pand en de bewoners? Daarna wordt alles uitgezocht en aangevuld met informatie waarover de vereniging beschikt.

De stukken worden door een corrector uit Den Bosch doorgenomen. Deze geeft dan tips om stukjes te verduidelijken en kijkt het na. Als er boeken uitgebracht worden, dan worden deze altijd goed verkocht en zo levert het weer extra inkomsten op.
  
Riet was van beroep leerkracht en heeft dit ruim 40 jaar volgehouden. Onder andere op de Theresiaschool in Berlicum en de Norbertus in Den Bosch. Ze is een echte Berlicumse. Ze is vanaf 1994 actief lid van HVBM. Ze heeft altijd geschiedkundige nieuwsgierigheid gehad en je raadt het al ….. geschiedenis was haar favoriete vak. 

Heeft dit stukje je nieuwsgierig gemaakt en wil je meer weten over de HVBM klik dan op de volgende link om naar hun website te gaan:
http://www.historieberlicummiddelrode.hvbm.net/

Hier vind je ook info over hoe je lid kunt worden: 
http://www.historieberlicummiddelrode.hvbm.net//lidmaatschap