2023 is het jaar dat het Eetpunt 10 jaar draait en ook dat het de 100ste keer georganiseerd wordt. Een goed moment om eens stil te staan bij wat dit zo’n succes maakt.
Hiervoor heb ik Wienie en Maïta gevraagd eens wat meer te vertellen over zichzelf en het Eetpunt die als doel heeft gasten te ontvangen die alleen en eenzaam zijn.
Wienie is afkomstig uit Limburg en in 1974 in Middelrode komen wonen samen met Wim. Ze hebben 3 zoons en deze wonen nu allemaal in de buurt. Helaas is Wim overleden, maar hij was destijds de mede-initiatiefnemer van het Eetpunt en de drijvende kracht bij de start van de Moerkoal in 2005. Wienie maakte onder andere de erwtensoep voor de Sylvesterloop en verder deed ze altijd hand -en spandiensten. Ze heeft zelfs de plinten mee geschilderd. Als het maar met een gezellig groepje was.
Maïta woont 31 jaar in Middelrode en heeft samen met Jac 2 kinderen. Ze heeft in verschillende plaatsen gewoond, voordat ze naar Middelrode verhuisden. Sinds de oprichting van de Moerkoal is ze actief voor het dorpshuis. 10 jaar bestuurslid, Eetpunt, brunches, Teenzparty, filmhuis, Paasbrunch, korendag, exposities en de vrijdagochtend koffie om maar een aantal activiteiten te noemen. Zelf heeft ze een eigen bedrijf gehad dat FLO-trainingen (voedselveiligheid) gaf aan onder andere dorpshuizen en ziekenhuizen. Ook is ze 12,5 jaar actief geweest bij Dynamisch Beekdal. Op de basisschool van haar kinderen (Herman Jozef) heeft ze vroeger het schoolkamp opgericht, werkte ze mee aan het HJW krantje en was ze voorzitter van de MR. Ook maakt ze ommetjes – wandelingen in de omgeving.
Ruim 10 jaar geleden is er een enquête in het dorpshuis gehouden en hieruit kwam het idee om een Eetpunt te organiseren. Wim en Wienie hadden een contactpersoon bij Laverhof. Ze mochten daar komen kijken bij het Eetpunt en ze kregen draaiboeken mee. Wienie is chef-buffet. Zij regelt alles in de zaal met opscheppen en uitdelen, maar houdt ook de temperaturen bij. Maïta is diegene die het menu samenstelt, aanwezigen regelt, de betalingen, vrijwilligers en de bar draait. De eerste vrijwilligers kwamen uit de kennissenkring en vrijwilligers van de Moerkoal. Nu hebben ze een vast team van vrijwilligers. Het Eetpunt ontvangt ongeveer 40 gasten. Vroeger waren dit er soms wel meer dan 50. Bij de brunches ontvangen ze rond de 30 gasten.
Het Eetpunt is bestemd voor gasten die behoefte hebben aan een uitje omdat ze alleen zijn of graag een keer andere mensen zien. Via weekblad de Brug en ‘viavia’ maken ze reclame. Elke laatste vrijdag van de maand gaan de gasten om 18.00 uur aan tafel. Er kunnen nu 45 gasten terecht voor een heerlijk avondje. Meer zou lastig zijn in verband met vervoer en praktische zaken.
Ludiek is dat Sinterklaas bijna elk jaar even op bezoek komt. Hij is dan voor de jeugd van de judo in de Moerkoal en loopt altijd even binnen. De burgemeester kwam regelmatig mee eten en was altijd heel geïnteresseerd en had aandacht voor de mensen. Ze vierden ook de jubilea momenten toen ze voor de 25ste, 50ste en 75ste keer Eetpunt organiseerden. Dit door bijvoorbeeld te starten met een borreltje en een extra gang aan te bieden. Op 26 mei 2023 vieren ze de 100ste keer.
Zuurkool, schorseneren (vergeten groentes), bami/nasi en erwtensoep zijn een aantal favoriete happen van de gasten. Dingen die je niet snel voor jezelf alleen maakt. Menu’s worden vooraf bekeken via een lijst van Laverhof en daaruit worden menu’s samengesteld door Maïta en Wienie. Het eten wordt door eigen mensen opgehaald wat weleens voor hilarische momenten zorgde. 1 keer zijn er 2 soepen door elkaar gegaan, doordat ze niet goed afgedekt waren en er onderweg nogal wat drempels zijn…. Aanhangwagen is ook geen succes, want de bakken springen alle kanten op.
Toen ze startten op 25 januari 2013 ontvingen ze een startsubsidie van de Rabobank en de gemeente, vanwege de doelgroep. Hierdoor hebben ze materiaal kunnen inkopen wat ze nog steeds gebruiken. Soms kochten ze als er geld over was nog extra benodigdheden. Hun wens nu is nieuwe tafelkleden. Het zou geweldig zijn om deze bij de 100ste keer te kunnen gebruiken geven Wienie en Maïta aan.
Het Eetpunt is een geslaagde avond als gasten naderhand zeggen: “Het was weer lekker.” Ook kunnen ze zich meteen aanmelden voor de volgende keer en als ze dat doen is dat een goed teken. Tegenwoordig drinken de gasten vaker koffie na het eten in vergelijking met vroeger. De kleinzoon van Jac en Maïta van net 8 jaar oud komt weleens meehelpen wat ook hele leuke reacties geeft.
In 10 jaar tijd hebben ze maar 2 keer klachten of kritiek gehad van gasten voor de rest zijn ze altijd positief de deur uit gegaan. Naderhand is er nog een gezellige afsluiter met de vrijwilligers waarbij ze de restjes opeten en een borreltje drinken.
Jullie hebben hierboven wel gelezen dat er een hele organisatie achter het Eetpunt zit en er veel energie in gestoken wordt om een geslaagde brunch of diner te organiseren. Heel veel dank voor alle vrijwilligers en ga zo door.
Hieronder nog wat leuke feiten:
25 januari 2013 Eetpunt Eerste keer
18 december 2009 Kerstbrunch Eerste keer
2 april 2010 Paasbrunch Eerste keer
Er zijn 4 gasten die vanaf het eerste Eetpunt in 2013 nog steeds aansluiten. 2 gasten die vanaf de 2de keer kwamen eten en 2 gasten vanaf de 3de keer. Zij zijn er dus zowat alle keren bij geweest.
Tonnie, Christien, Caroline, Ria, José, Jac, Wienie en Maïta zijn er als vrijwilligers alle jaren al bij betrokken. Jullie mogen trots zijn op jezelf.
25ste keer Eetpunt 24 april 2015
50ste keer Eetpunt 28 juli 2017
75ste keer Eetpunt 29 november 2019
Op naar het 100ste jubileum op 26 mei 2023 !