45 jaar Dorpshuis De Moerkoal

Dikwijls wordt gevraagd hoe lang ons Mirrois dorpshuis De Moerkoal al bestaat. Riet Wesel-van Grinsven van de Historische Vereniging Berlicum Middelrode (HVBM) geeft in een zeer interessant artikel, voorzien van foto’s en andere afbeeldingen, een overzicht van de ontwikkeling van Middelrode vanaf de verwoesting tijdens de bevrijding in oktober 1944 tot en met de wederopbouw, onder andere door het aanleggen van een nieuw centrum met een eigen kerk en bijbehorende pastorie en begraafplaats en een nieuw schoolgebouw.

Er kwam ook een zogenaamde blokhut, die na een verwoestende brand werd vervangen door een tijdelijk onderkomen. De roep om een gemeenschapshuis werd daarom steeds luider en uiteindelijk verhoord: in 1978 werd ‘De Moerkoal’ geopend en 1979 al werd het te kleine gebouw uitgebreid met een aanbouw. De gemeente werd eigenaar en het beheer kwam in handen van uiteindelijk een afzonderlijke stichting, geholpen door veel vrijwilligers. Een nieuwe uitbreiding volgde in 2007/2008. Veel organisaties vonden en vinden nog hun eigen plek in deze ‘huiskamer’, zo fraai gelegen op het Beukplein met Geukbank!

Aachterum verschijnt driemaal per jaar en is te verkrijgen als abonnement op aanvraag bij Riet Wesel-van Grinsven, r.wesel@home.nl of (073) 503 2156. Een los nummer is ook te koop bij boek- en kantoorboekhandel Mieke Wijgergangs in Berlicum.