Tapcursus Vrijwilligersbar

Als je op dinsdagmiddag 27 juni rond 17.30 uur de foyer was binnengelopen, had je een druk bezette bar getroffen. Dian had namelijk een tapcursus van Karel namens Bavaria geregeld voor een groepje vrijwilligers die helpen met barwerkzaamheden.

Het doel was het perfect leren tappen van een pils en hij vertelde zin & onzin over ‘pils’.

Het is een 5-stappenplan:
1. Spoelen & koelen
2. Tappen
3. Afschuimen
4. Controleren
5. Serveren

Termen die voorbij kwamen: schuimprop, 45 graden hoek, weg van de druppel, compacte schuimkraag, glimlach en nucleatie. Als je nieuwsgierig bent, dan kun je de uitleg aan de vrijwilligers vragen. Zij kunnen hier nu volop over vertellen.
 
Pils bestaat uit 4 ingrediënten te weten water, gerst, hop en gist, waarvan 93,5% water is. Pils komt van oorsprong uit de stad Pilsen in Tsjechië. Daar zitten veel minder mineralen in het water dan bij ons in Nederland. Bij ons is het water veel harder en heel verschillend per locatie. De brouwers moeten het recept tot wel 8 x per jaar aanpassen om de smaak van de pils gelijk te houden, vanwege de ingrediënten. Het is betreft smaak, hardheid etc. te verschillend. Hop zorgt voor langere houdbaarheid en geeft smaak

Gerst wordt na behandeling mout genoemd. Ze laten graan kiemen (ongeveer 3/4/5 dagen) in een laagje water. Er ontstaan dan kleine wortels en de kaf gaat eraf. Tot slot föhnen ze het droog, zodat de mout niet gaat verkleuren en gaat het karamelliseren. Gist zorgt voor de alcohol. Je hebt boven – en ondergist. Kort uitgelegd werkt bovengist rond de 20 graden Celsius het best. De gist komt boven drijven en hiermee kun je ongeveer een percentage halen van 7 tot wel 14 procent. Het is aromatischer, dan ondergist. Deze werkt het best op een lage temperatuur en zakt naar beneden. Je haalt met ondergist ongeveer een percentage van 3 tot bijna 6 procent. 

Tot slot gaf Karel aan dat het barpersoneel de belangrijkste mensen zijn voor Bavaria. Als wij achter de bar de klant niet aankijken, geen glimlach brengen en een goed getapt pilsje in een schoon glas, dan heeft Bavaria geen werk.
 
Het was een leerzame middag met een gezellige groep vrijwilligers. Sommigen kenden elkaar nog niet en dat maakte het extra leuk. Vind jij het ook leuk om af en toe te helpen achter de bar of bij evenementen, dan kun je Dian om meer info vragen.